Скандалните записи с представители на  са манипулирани. Това стана ясно в

...
Скандалните записи с представители на  са манипулирани. Това стана ясно в
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: Скандалните записи с представители на ПП са манипулирани

" Скандалните " записи с представители на " "  са манипулирани. Това стана ясно в изявление със експерта по киберсигурност проф. Илин Савов в предаването " ЕвроДикоф " по Евроком.

" Успях да доловя извънредно заблуждение в целия запис, който протича отмерено, има обособени сектори на пауза, които могат да бъдат доловени единствено единственото експертно ухо. Отделно, избрани шумове са ясно изразени, а други едвам се чуват ", съобщи проф. Савов.

Като експерт в тази област той уточни, че " записите са манипулирани с много сериозна технология, която сега се продава в дълбоката мрежа, по този начин нареченият deepweb ".

" В момента тази услуга може да бъде поръчана против няколко хиляди $. За страдание това, което констатирахме неотдавна с сътрудници, е, че тази технология е залегнала в доста европейски страни. Вече стартира изнудване и нанасяне на имиджови вреди на обособени групи, съответни публични персони, в това число и президенти, министър председатели и водещи компании в региона на технологиите. Наистина съм извънредно обезпокоен най-много за това, че нашето общество няма информация по какъв начин всеки един човек може да бъде измамен в днешно време ", изясни Савов.

Според него записът изначално е бил с доста високо качество, а след това то е съзнателно влошено: " Когато се основава нещо, което е надалеч от истинността, постоянно се вкарват спомагателни шумове. В записите има моменти, в които избрана тирада не се чува както би трябвало, само че в това време някои шумове като тон от дамски токчета се чуват толкоз бистро, че въз основата на моя опит мога да кажа, че тук има вмешателство сигурно ".

Савов изброи 3-те най-възможни разновидността за изработката на подобен противозаконен запис: " Записът може да бъде изработен от разстояние, посредством по този начин наречените ориентирани микрофони посредством дронове. Това е един доста рисков способ, който, за жалост, престъпната престъпност употребява в днешно време. Записът може да бъде осъществен и със особено физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде конфигуриран по облеклата на човек. Може да се употребява електрическата мрежа, да бъдат сложени съответните физически устройства и да бъдат задействани отдалечено, като преди този момент е обезпечено съответното помещение. Това са неща, които са известни в целия свят, те са налични, само че доста малко хора се интересуват, по какъв начин могат да бъдат нарушени техните права ".

Специалистът по киберсигурност съобщи, че подобен запис е допустимо да бъде създаден както от службите, по този начин и от частно лице със профилирана инсталация.

" Дийпфейк тематиката за ръководство на гласови данни и видеоизображения е налична в световната мрежа. Отделно има специфични филмови откъси, с които се дава опция да се подготвите. От този диалог сред мен и вас сега може да се изведат 20 секунди и да се направи звуков запис, в който да се каже, че дружно с вас желаеме да свалим, примерно, ръководителя на Световната банка. Това е доста притеснително. Миналата година сигнализирах, че структурите за сигурност в България и Министерство на вътрешните работи би трябвало доста съществено да извърнат внимание върху образованието и подготовката на чиновниците си, защото нашата страна към този момент стартира да бъде атакувана от по този начин наречените киберпрестъпления ", сподели Савов.

Къде могат да бъдат оценени сходни записи, с цел да се откри операция: " На първо място, в цифрови лаборатории. Те работят със специфичен програмен продукт, който извежда съответни шумове от записа. Това изисква време, тъй като в самата подготовка на записа е допустимо да са употребявани стотици или десетки хиляди шумове. За някои от изтеклите записи в общественото пространство, персонално аз се ангажирах да ревизира истинността им или по какъв метод са направени, с цел да бъдат близки до истината. В някои от тях е употребявано миксиране на 4900 гласа по едно и също време – това образува звук в дълбоката на мегахерците на човешкия глас. Изключително е мъчно, само че не е невероятно ", изясни Савов и добави, че наложително структурите за сигурност да се ангажират с прегледа на тези записи и да излязат с публично мнение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР